14. syyskuuta 2015

Susanin vaikutus – Peter HöegSvendsenien perheen Intian-matka ei ole mennyt ihan putkeen. Äiti Susania syytetään rakastajansa tapon yrityksestä, isä Laban on karannut seitsemäntoistavuotiaan maharadžan tyttären kanssa ja saanut peräänsä mafian, poika Harald on pidätetty epäiltynä antiikkiesineiden salakuljetuksesta ja tytär Thit on lyöttäytynyt yhteen Kalin temppelin papin kanssa.

Ulospääsyn tukalasta tilanteesta tarjoaa salaperäinen Thorkild Hegn, joka teeskentelee olevansa Tanskan suurlähetystöstä. Hän haluaa että Susan hankkii tietoja 1970-luvulla perustetusta tulevaisuuskomiteasta. Susan suostuu, perhe pääsee takaisin kotiin Tanskaan ja syytteet raukeavat.

Susan on huippufyysikko ja hänellä on harvinainen taito, vaikutus: ihmiset uskoutuvat hänelle, kertovat kaiken tietonsa ja tunteensa hänen läsnä ollessaan. Hän alkaa jäljittämään nyt jo lakkautetun salaisen komitean jäseniä käyttääkseen näihin vaikutustaan. Pian komitean jäseniä alkaa kuolla eikä myöskään Susan perheineen ole turvassa.

Kirjassa on jännitystarinan kaari koukkuineen ja yllättävine käänteineen. Tarina kuitenkin kasvaa yli perusjännärin rajojen ja kuvaa oivaltavasti hajoamispisteessä olevan perheen dynamiikkaa, kuinka toisia työnnetään kauemmas ja kuitenkin kaivataan, muistot hellivät ja piinaavat.

Susanin vaikutus muistuttaa monella tapaa Höegin maailmanmaineeseen nostanutta Lumen tajua. Lumen tajun Smilla ja Susanin vaikutuksen Susan ovat übermahtavia, peräänantamattomia ja vahvoja. Kuin Peppi Pitkätossu, Pikku Myy ja  Lemminkäisen äiti olisi tiristetty yhdeksi henkilöksi.

Molemmissa tarinoissa aluksi yksittäiseltä vaikuttava tapahtuma suurenee lumipalloefektin kaltaisesti, yksityinen muuttuu yhteiskunnalliseksi. Henkilöt ovat inhimillisiä ja monisärmäisiä, mutta eivät helposti samaistuttavia, heistä ei ehkä pidä, mutta ei heitä inhoakaan. Varsinkaan sankareita.

Susanin vaikutuksesta puuttuu kokonaan Lumen tajua jossain määrin vaivannut rautalangasta vääntö ja luettelomainen ympäristön ja henkilöiden kuvaus. Ilmaisu on hiotumpaa, juonen tempo sopivan vauhdikas ja jännitys pysyy yllä loppuun asti väsähtelemättä välillä. Dystooppinen yhteiskunakritiikki viiltää, Höeg piirtää Tanskasta ja koko maailmasta kylmäävän kuvan,  mitä tulevaisuuskomiteassa tapahtui?

Laatujännäreitä kumpikin, ja paljon muuta, kerta kaikkiaan.

Susanin vaikutus (Effekten af Susan) / Peter Höeg ; suomentanut Katriina Huttunen. Tammi 2015, 426 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti