9. tammikuuta 2015

Katseenvangitsijat - Grégoire Dalacourt
On tyttö ja poika. Molemmat ovat kauniita, he ovat katseenvangitsijoita. Toinen heistä on jopa niin kaunis, että ihmisten päät sekoavat: ihailusta, halusta, kateudesta, halveksunnasta. Molempia on myös elämä riepotellut: seksuaalista ahdistelua, traagisia kuolemantapauksia, metsiin tai muistoihin eksyneitä vanhempia.

Tyttö ja poika tapaavat, rakastuvat ja haluavat korjata toisensa kuntoon.

Siinä pääpiirteissään tarina, johon Delacourt tuo kierrettä ja käännettä napakasti kuvatuilla sivuhenkilöillä, sekä kerronnalla, jossa huumori ja kaihomielisyys liittoutuvat. Kertojan ääni on tarinassa voimakas. Lukiessa tuntui kuin kuulisin päässäni ranskankielisistä elokuvista tuttua nopeatempoista selostusta.

Mutta kertoja ei tyydy pelkästään kuvailemaan. Alusta alkaen hän antaa vaivihkaa ymmärtää, että kolhuitta ei selvitä ja kepeästi alkanut tarina saa synkempiä sävyjä.
Lukijan mieleen hiipii levottomuus.  Eivätkö rakastavaiset saakaan olla onnellisia? Miksi eivät, piru vieköön, he ovat ansainneet sen! Mitä tapahtuu?

Katseenvangitsijat vilisee viitteitä, elokuvien ja näyttelijöiden nimiä. Onneksi suurin osa nimistä on tuttuja, muuten yletön nimien tiputtelu saattaisi ärsyttää. Kirja on runsaudensarvi myös muilta osin: tunteet ja tunnelmat pursuavat valtoimenaan, laulu- ja runositaatit ovat välillä turhankin paatoksellisia.

Vajaa kolmesataa sivua pienikokoista kirjaa on kuitenkin kompakti paketti, jonka voi lukaista ohimennen, vaikka kirjailijan maneerit eivät niin ihastuttaisikaan. Mutta sen voi myös  lueskella viipyillen, perehtyen vaikkapa samalla Jean Follainen (1903-1971) runouteen.

Ja kirjan loppu? Keksin vain yhden sanan millä sitä kuvata, mutta antaa sen nyt olla.

La première chose qu'on regarde / Suomentanut Leena Leinonen. WSOY, 2014. 239 sivua.

Kirjailija Kirjasammossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti