24. syyskuuta 2015

Valkoinen varjo – Katariina SouriValkoinen varjo aloittaa Katariina Sourin Musta mandala -trilogian. Jatko-osa Sammunut sydän ilmestyy vielä tänä syksynä ja päätös Kadonneet kasvot ensi vuonna.

Päähenkilö mosaiikkitaiteilija Mona Malin pitää konkurssirajan partaalla kitkuttelevaa myymälää Helsingissä ja ajautuu vetämään mosaiikkikurssia ystävänsä Pian kanssa tämän vanhempien kesähuvilalle ulkosaaristoon. Ystävysten lisäksi saarelle rantautuu kuusi muuta henkilöä, ja kaikilla lienee mielessä muutakin kuin vain taidekäsityö. Ainakin Monalla, joka miettii, onko hän tiedostamattaan tappanut ihmisen. Sekä Ronilla, joka todella on syyllistynyt tappoon ja tulee saarelle incognito, yhdessä vankimielisairaalan lääkärin kanssa.

Kurssin aiheena on mandala. Katsellessaan toisten työstämiä mandaloita Mona näkee mielessään asioita, joiden alkuperää ja lähdettä hän ei alkuun ymmärrä. Näyissä on paljon seksuaalista väkivaltaa ja alistamista. Punaisen langan tarinalle muodostaa C.G. Jungin analyyttisen psykologian käsitteistö ja teoria ihmisen psyyken tiedostamattomista puolista. Kirjan alussa siteerataankin Jungia: In each of us there is another whom we do not know.

Henkilöt ovat hieman paperinmakuisia, mutta tässä viitekehyksessä siitä on turha motkottaa, jungilaisten arkkityyppien bongailu oli hauskaa. Muusta maailmasta eristyksissä oleva saari on sopivasti pelottava näyttämö kummallisuuksille, joita huvilalla alkaa tapahtumaan. Vieheet on aseteltu taitavasti, kertomus virtaa ja kirja tekee mieli lukea yhdeltä istumalta tunnelman muuttuessa hetki hetkeltä uhkaavammaksi.

Mutta että trilogia. Ensimmäisen osan luettuani on pakko sanoa, ettei jäänyt odottavaa oloa. Selitystä vaille jääneet tapahtumat eivät herättäneet hinkua tietää lisää, eikä päähenkilöön syntynyt sidettä. Olen kyllä  ennustanut päin pöpelikköä usein ennenkin, joten ehkäpä kirjailijalla on hihassaan ässä poikineen ja Mustasta mandalasta kehkeytyy vielä iso tarina. Ja vaikkei kehkeytyisikään, Valkoinen varjo kannattaa lukea.

Valkoinen varjo / Katariina Souri. Tammi 2015. 347 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti