20. heinäkuuta 2016

Neitsytkivi - Michael MortimerMichael Mortimer on salanimi, jota käyttävät ruotsalaiset kirjailijat Daniel Sjölin ja Jerker Virdborg. Neitsytkivi on ensimmäinen osa kaiken kaikkiaan kuusiosaiseksi suunnitellusta jännityssarjasta, jonka tapahtumat pyörivät mystisen fossiilin, Neitsytkiven, ympärillä.

Luonnontutkija Carl von Linnén oppilas Daniel Solander löytää Neitsytkiven Uudesta Seelannista vuonna 1769. Hän tajuaa tehneensä mullistavan, ja pelottavan, löydön ja kivi kätketään. Yli kaksisataa vuotta myöhemmin biologian opiskelija Ida Nordlund saa kiven haltuunsa ja siitäpä käynnistyy takaa-ajo, oikein rytinällä. Ida saa peräänsä poliiseja, luonnontieteilijöitä ja muita kiveä jahtaavia. Isäpuolensa Lassen kanssa Ida pakenee ensin Ruotsista Suomeen ja sieltä Venäjälle etsimään isoäitiään Almaa, joka tietää kivestä enemmän.

Idan pakomatka katkaistaan välillä pätkillä Neitsytkiven historiasta. Löytymisensä jälkeen kivi on kulkenut monien käsien kautta, myös kuuluisuuksien kuten Greta Garbon ja Frank Sinatran omistuksessa fossiili on ehtinyt olla. Matkan aikana Idalle paljastuu paloja Alman ja Lassen menneisyydestä, he eivät olekaan ihan sitä, mitä Ida on luullut. Eniten Idan mieltä kuitenkin askarruttaa hänen äitinsä Eva, joka lähti Idan ollessa pieni lapsi. Missä äiti on, onko hän elossa ja miksi hän lähti? Ja jotenkin kaikki tapahtunut kietoutuu Neitsytkiveen.

Kirjailijakaksikko on kehrännyt kasaan vauhdikkaan ja viihdyttävän seikkailun, jota höystää mystiikka ja luonnontiede. Nauttiakseen kirjasta on kestettävä takaa-ajoa ja epäuskottavia juonenkäänteitä sekä kömpelyyksiä kerronnassa ja faktoissa. Tyylipuhdas genrensä edustaja siis. 

Sarjan ensimmäinen osa piti hyvin otteessaan, vähän kyllä epäilyttää riittääkö jännite kuutta osaa, järkäleitäkin kun ovat: Neitsytkivi 557 sivua, toinen osa Fossiilivaltiatar 641 sivua. Kolmas osa Blodssystrarna ilmestyi Ruotsissa syksyllä 2015, suomennoksesta en löytänyt tietoa.

Neitsytkivi (Jungfrustenen) / Michael Mortimer, suomentanut Anu Koivunen. Bazar 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti