1. marraskuuta 2015

Yksin Marsissa - Andy WeirKirja Yksin Marsissa oli jotenkin onnistunut livahtamaan ohi kaikkien antureitteni ja havahduin asiaan vasta elokuvamainosten myötä. Mutta ei leffaan ennen kuin kirja on luettu!

Astronautti jää yksin Marsiin, muu miehistö luulee hänen kuolleen ja lähtee takaisin kohti Maata. Alkaa armoton taistelu eloon jäämisestä. Päähenkilö Mark Watney on kasvitieteilijä, joten hän keksii keinon, miten kasvattaa ruokaa – jopa Marsin oloissa. Tarina pistää kihelmöimään: saako Mark yhteyden muihin ihmisiin, voidaanko hänet pelastaa, riittääkö ruoka?

Markin touhuja Marsissa seurataan hänen pitämänsä lokikirjan kautta. Myöhemmin tulee mukaan kuvioihin NASA ja kotimatkalla oleva muu miehistö. Marsissa onkin elämää, pelastussuunnitelmia laaditaan ja koko ihmiskunta seuraa jännittyneenä yksinäisen astronautin vaiheita.

Pidin suunnattomasti kerronnan letkeydestä. Mark on sutkauttelija, pahimmatkin epäonnistumiset ja epätoivon hetket kuorrutetaan huumorilla, ja samalla annetaan tarkkoja tieteellisiä kuvauksia hänen toimilleen. Eipä kyllä tule mieleen, milloin olisin lukenut vastaavaa yhdistelmää, joka toimii näin hyvin.

Elokuva noudatteli kirjaa varsin uskollisesti. Pelkäsin etukäteen, että huumorista olisi karsittu ja
lisätty mahtipontisuutta, mutta ei, elokuva toimi! Marsnäkymät olivat huikeita ja Matt Damon kerrassaan hurmaava Mark Watneyn roolissa.

Yksin Marsissa oli 11-vuotiaan esikoiseni ensimmäinen isojen ihmisten leffa elokuvateatterissa. Nappivalinta!


Yksin Marsissa (The Martian) / Andy Weir; suomentanut Kaj Lipponen. Into 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti