19. lokakuuta 2015

E-kirjojen vietävänä



Vaikka luen jonkin verran ja olen kiinnostunut lukemisesta ja lukemisen tavoista ylipäätään, olen tyytynyt seurailemaan – ja myönnän, kyräilemään – e-kirjojen maailmaa syrjästä. Mistä mokoma epäluuloisuus? Se on tylsä ja tyhjänpäiväinen tarina, jolta säästän teidät. Toki olen lueskellut kirjan silloin, toisen tällöin, tabletilla tai kännykällä. Ei ole vienyt mukanaan tuo tapa. Kirjassa pitää olla jotain todella imaisevaa, että jaksan lukea sen yleismobiililaitteella. Tai sitten on pakko lukea. Ei hyvä sekään, missään mielessä ei.

Päätin ryhdistäytyä ja tutustua aiheeseen, hypätä altaan syvään päähän, joten hankin e-kirjan lukulaitteen. Valitsin Kobo Auran ja olemme jo niin hyvissä väleissä, että saan kutsua häntä Koboksi. Vaan eipä se ollutkaan syvä allas, vaan lämmin porekylpy niskatyynyllä varustettuna. Kun on kerran kokeillut lukulaitetta, mobiilisovellukset haluaisi unohtaa.

E ink –näyttö pesee mobiililaitteiden sovellukset mennen tullen ja vielä palatessa. Lukulaitteen näytön mustavalkoinen ja krumeluureista riisuttu ulkoasu voi aluksi tuntua kököltä, mutta lukukokemus on vertaansa vailla. Silmiä ei rasita, eivätkä valon heijastukset häiritse, lukulaitteella voi lukea vaikka auringonpaisteessa, toisin kuin kännyllä tai tabletilla. Printtikirjaan verrattuna etuja ovat tietysti näppärä koko ja keveys, yksi pieni vempain käy pienestä kirjastosta.

Juuri kun olimme tehneet sinunkaupat Kobon kanssa, julkaistiin suomalainen e-kirjojen tilauspalvelu Fabula. Pyysin Kobolta anteeksi ja säntäsin uuden ihastukseni perään. Fabulan tietokirjavalikoima on todella hyvä. Kaunokirjapuolella huomaa isojen kustantajien poissaolon ja tähän toivottavasti tulee muutosta. Fabulan mobiilisovellus on käypä, siinä missä mikä muukin vastaava. Mutta ei tietenkään vedä vertoja Kobolleni.

E-kirjojen suurta tulemista on ennustettu vuosia ja vuosia. On joko pelätty tai toivottu printtikirjan kuolemaa. Mutta jossain tuntuu mättävän. Ja tässäpä päästäänkin e-kirjoja riivaavaan ongelmavyyhteen: saanti, omistajuus, yhteentoimivuus.

Mistä niitä saa?
Omistanko ostamani kirjan vai onko minulla siihen (vain) rajoitettu käyttöoikeus?
Voinko lukea ostamani kirjan haluamallani laitteella tai sovelluksella?

Eikä tässä vielä kaikki. Jos e-kirjojen kirjastojakeluun ei löydy tolkullista ratkaisua niin... En tohdi edes ajatella seurauksia tämän pitemmälle. Puhumattakaan siitä, mitä vaikutuksia on sillä jos e-kirjat läpilyödessään eivät täytä saavutettavuuskriteereitä. Monimutkaista se on, ei siinä mitään, eli hajalla homma on ja jotain tarttis tehdä.

Printtikirjojen dominoimassa maailmassa lukemaan oppineena olen onnellinen ettei minun tarvitse niistä luopua kesken kaiken. Painettu kirja on mahtava käyttöliittymä! Lapsilleni yritän opettaa sekä printtikirjan että e-kirjan lukutaitoa, vai onko se pikemminkin käyttötaitoa. Mutta rakastan myös Koboani ja rakastan Fabulaa. Mihinkähän tässä vielä joutuu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti