9. huhtikuuta 2017

Haasteita ja hyviä lukuelämyksiä



Alkuvuosi on ollut hienoista haipakkaa leipätyön kanssa. Blogi vaipui hibernaatioon. Lukeminenkin on ollut jähmeää, mutta jotain sentään on tullut tavattua. Tammikuun alussa oli vielä rehvakas olo ja tartuin pariin haasteeseenkin.

Ompun runohaasteen aloitin varsin rempseästi. Luin suitsait jokusen kokoelman (lukukokemuksista lisää toisella kertaa), sekä pikkuisen tietotaustaa Siru Kainulaisen teoksesta Runon tuntu. Mielenkiintoinen kirja, joka harmi kyllä piti palauttaa kirjastoon ennen kuin ehdin edes puoleen väliin. Positiivista tietysti että kirja kirjastossa kiertää, eikä pötköttele hyllyssä.

Mutta sitten tapahtui jotain. Runojen lukeminen jäi. Se vain jäi.

Vastasin haasteeseen tammikuussa näin: Tämä on hyvä haaste! Runot tuppaavat minulla jäämään paitsioon, joten tässä on hyvä tapa selvittää, miksi niin käy. Ehkä löydän runouden, ehkä totean että ei ole minun juttuni. Kesällä se nähdään. Hienoa, että Omppu pidensi haasteen koko vuoden mittaiseksi; ehdin vielä terästäytyä ja reflektoida. Miksi alkuinnostus ei kantanut, koska kuitenkin pidin lukemastani... Jännää.

Helmetin lukuhaasteeseen läksin myös. Ja olenkin yrittänyt lukemilleni kirjoille löytää sopivan kohdan haastelistasta. Hankalaa! Voisihan sitä toisinkin päin toimia ja etsiä haasteeseen sopivia kirjoja, mutta jatkan kiemurteluani, katsotaan kuinka monta osumaa saan aikaiseksi. Haasteen etenemisestä toitottelen Twitterissä.

Lyhykäisesti muutamasta alkuvuonna lukemastani uutuuskirjasta:

 
Lumikadun kertoja / Katja Kaukonen, WSOY 2017
Tarina sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Puolaan. Talonmies kertoo sodan riepottelemien asukkaiden elämästä Lumikadulla, Gwiazdan kaupungissa. Varmaotteista, kaunista kerrontaa. Kaukonen kirjoittaa värikkään henkilökaartinsa hahmoista lämpimästi ja koskettavasti. Lukiessa tuli mieleen useammankin kerran Markus Zusakin Kirjavaras.





 
Muistojen kirja / Petina Gappah, suomentanut Tero Valkonen, Otava 2017
Albiinonainen istuu murhasta syytettynä kuolemansellissä zimbabwelaisessa vankilassa ja kertoo tarinaansa yhdysvaltalaiselle toimittajalle. Synkkä ja rankka tarina on kerrottu aistivoimaisesti ja viehättävästi. Kirjassa on yksi kauneimpia viimeisiä lauseita, mitä tiedän, värisytti selkäpiitä ja kostutti silmäkulmat.





Pähkinänkuori / Ian McEwan, suomentanut Juhani Lindholm, Otava 2017
Pähkinänkuori pähkinänkuoressa: känninen sikiö selittää maailmaa. Tarinan kertoja on syntymätön lapsi, joka kohdun sisällä seuraa, kuinka hänen äitinsä suunnittelee rakastajansa kanssa miehensä ja tulevan lapsensa isän murhaamista. Äiti naukkailee ja kuuntelee podcasteja, joten sikiöstä on kehittynyt viiniasiantuntija, sarkastinen oppinut ja nykyajan analysoija. Melkoisen uskalias asetelma, mutta koska Ian McEwan on mestari, on käsissämme lähes täydellinen lukuelämys.



Sleeping Giants / Sylvain Neuvel
Maanpinnan alta paljastuu jättimäisiä, metallisia ruumiinosia. Salainen tutkimusryhmä alkaa jäljittämään palasia ja ratkomaan niiden mysteeriä. Näppärä ja mukaansatempaava tieteistrilleri. Kuuntelin tämän englanninkielisenä äänikirjana, jonka totetus on vertaansa vailla! Useamman lukijan juuri sopivasti kuunnelmamainen luenta on fantastista! 
Like on julkaissut kirjan suomeksi nimellä Uinuvat jättiläiset, suomentajana Juha Ahokas.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti