19. maaliskuuta 2015

Säde - Miina Supinen”Olen ilmeisesti jossakin elämän ja kuoleman valtakunnan välisessä limbossa, jossa ainoa tehtäväni on kertoa kaikki mitä muistan Säteestä.”

Vic Allcock on klassisen arkeologian professori, seikkailija ja opportunisti. Viinaa kuluu ja naisia kaatuu. Hän opettaa arkeologiaa Kreikassa kunnes maa ajautuu talouskriisiin ja työt loppuvat. Vic päätyy Suomeen karismaattisen Voula Papadupoulosin johtamalle kaivaukselle. Voula on kyseenalaista mediahuomiota saaneen Kahdeksaisen kultin päällysnainen ja yhteisön päämajan, Tiedon Akatemian rehtori.

Akatemian läheisyyteen ollaan rakentamassa uutta asuinlähiötä ja Voula haluaa tutkia paikan ennen kuin kaivinkoneet mylläävät maaston. Vaikka Vic haistaa palaneen käryä, yleensä pelastuskaivaukset hoitaa jokin virallisempi taho, hän ottaa pestin vastaan. Osittain rahapulan takia, osittain siksi että mieleen muistuu opiskelijakaivauksilla edellisenä syksynä ollut Säde, kaunis ja levoton sielu, jonka kanssa Allcockilla luonnollisesti oli seksisuhde. Velvoittaahan siihen jo nimikin.

Kahdeksaisen kultin jäsenet ahkeroivat pientilallaan, tekevät henkimatkoja tuonpuoleiseen, palvovat vanhoja suomalaisia jumalia: Ukkoa, Akkaa, Perkelettä, Raunia. Mutta eivät kieltäydy pitsasta ja könöttävät iltaisin television ääressä siinä missä muutkin. Tarinaan liittyy vielä Säteen poikaystävä Antti, älykäs mutta sosiaalisilta taidoiltaan onneton pelikoodari.

Kertomuksen keskiössä on Säde, joka sinkoilee milloin mihinkin suuntaan epämääräisessä kaipuussaan, toisaalta vetää muita puoleensa. Suhde äitiin ja isosiskoon on etäinen, eikä Säde näiden maanittelusta huolimatta suostu palaamaan kotiin. Kuollutta isäänsä ”Suomen tunnetuinta ateistia” Säde kaipaa kiivaillessaan uskonnollisista asioista Voulan ja kultin jäsenten kanssa. Voulan mielestä Säde toistelee isänsä mielipiteitä kuin opetettu papukaija.

Henkilökaarti on koomisuudessaan uskottava ja saa aikaan hetkittäin jopa riemastuttavaa dialogia tieteen ja uskon kahakoinnista. Supinen sekoittaa eri tekstilajeja ja vaihtelee kertojanääniä, ja saa tämän silppuratkaisun myös toimimaan. Tarina rullaa ja Vicin tilitys kuoleman takaa pitää jännitettä yllä. Mitä kaivauksilta löytyy, miten Vic kuolee?

Odotin loppuratkaisulta enemmän, mutta pettymys jos se nyt ihan sitäkään oli, kesti vain hetken. Tästä kokemuksesta rohkaistuneena pitäneekin tarttua Supisen muihin kirjoihin. Novellikokoelma Apatosauruksen maata aikoinaan aloittelin, mutta en tuolloin saanut siitä otetta ja muut kirjat ovat jääneet kokonaan väliin. Toistaiseksi.


WSOY, 2013. 327 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti