Kellari - Jyrki Heino



Historialliset romaanit eivät ole ominta omaani lukemista. Ja usein, hyvistä aikeista ja lujista päätöksistä huolimatta, jäävät kesken. Ei tällä kertaa.

Eletään vuotta 1796. Ranskan vallankumous on järisyttänyt Euroopan aateilmastoa ja pienisuuri Turun kaupunki saa tästä osansa. Jotkut haaveilevat tasavallasta, vaikka sitten verisen mittelön kautta. Toisaalla aatelisto hamuaa takaisin menetettyjä (etu)oikeuksia. Monarkiallakin on omat kannattajansa. Tässä sekavassa ja palonarassa ilmapiirissä tapahtunut herrasmiehen epäilyttävä kuolemantapaus on kuin huolimattomasti sytytetty tulitikku.

Tukholmasta Turkuun muuttanut luutnantti Carl Wennehielm on saanut mietityttävän mutta vastaan panemattoman kutsun saapua Turun raatihuoneelle. Kaupunginviskaali Appengren pyytää häntä mukaan tutkimaan julmalla tavalla surmatun kapteeni Fågelstiernan tapausta. Murhattu on ollut sen verran kerkeä mies, että Wennehielmillä ja Appengrenillä on pian useita tutkintalinjoja työn alla. Onko motiivina murhaan mustasukkaisuus, salakuljetukseen liittyvä raha, (ns.) kunnia vai salaliitto kuningasta vastaan?

Kapteeni Wennehielm on aiemmin ollut mukana selvittämässä kuningas Kustaa III:n murhaa, mutta ei tuolloin saanut syyllisiä käpälälautaan, ja epäilee että juuri tästä syystä hänet on haluttu mukaan Fågelstiernan murhan tutkimuksiin. Jalkavammasta kärsivä, katkeroitunut luutnantti viettää hiljaiseloa tarmokkaan mamselli Mannelinin huoltaessa taloutta. Wennehielm on oppinut mies ja viinit tunteva kulinaristi. Hänen keittiössään tehdään uskaliaita ranskalaisen keittiön kokeiluja, vaikka mamselli välillä asiasta purnaakin.

Tartuin Kellariin dekkarina/jännärinä ja aluksi meinasin väsyä juonenkulun verkkaisuuteen. Murhaa kyllä tutkitaan ja käänteitä ja tutkintalinjoja riittää; ripeää meno ei ole. Mutta ympäristön ja aikakauden kuvaus korvaa kyllä vauhdikkuuden puutteen runsain mitoin. Neljännen luvun johdanto kiteyttää kerronnan hengen oivallisesti: ”Neljäs luku, jossa kauheaan kuolemantapaukseen johtaneiden syiden selvittely etenee hitaanpuoleisesti, huolimatta luutnantti Wennehielmin ankarista pohdiskeluista ja kaupunginviskaali Appengrenin ahkerasti jalkatyöstä.” Ankara pohdiskelu ja ahkera jalkatyö tehdään elävästi kuvatussa ympäristössä, vanha Turku herää henkiin hajuineen, makuineen ja äänineen.

Kiitos tämän kirjan, ryntäsin paikkaamaan aukkoja sivistyksessäni ts. palauttamaan mieleen autonomiaa edeltävien vuosien tapahtumia Suomen historiassa. Eipä ole sitten lukiovuosien tullut näitäkään mietittyä, surku sinänsä sillä historialla kun tuppaa olemaan tapa toistaa itseään. Tai eihän se historia mitään tee, me ihmiset sen teemme.

Luutnantti Wennehielmin seikkailut jatkuvat romaanissa Kello, eli Selonteko tapahtumista, jotka käynnistyivät, kun luutnantti Carl Wennehielm alkoi tutkia Kustaa III:n sodassa taistelleen majurin katoamista. 

Kellari / Jyrki Heino. Schildts & Söderströms 2012.