Arturo Pérez-Reverte - Kärsivällinen tarkka-ampuja



Arturo Pérez-Reverte – Kärsivällinen tarkka-ampuja 


El francotirador paciente / suomentanut Sari Selander. Like, 2014. 263 sivua.
 


”Kreikkalaiset näyttivät, mitä harmonia ja kauneus on, impressionistit muuttivat totaalisesti valon merkityksen, futuristien painopiste oli liikkeessä, Picasso teki moninaisuudesta synteesin... Mutta nykyisin, taide tekee meistä...”

Taidekriitikko Lex Varela on moderniin taiteeseen erikoistunut jäljittäjä. Hän metsästää kustannusyhtiöiden laskuun kiinnostavia taiteilijoita ja kirjoja. Nyt hänelle tarjotaan juttujen juttua. Sniper. Legendaarinen graffititaiteilija, jota ei koskaan ole saatu kiinni, jonka oikeaa nimeä kukaan ei tiedä, näöltä hänet tuntee ehkä muutama läheinen ja uskollinen graffitintekijä. Sniper, jonka töitä saadakseen galleristit myisivät vaikka äitinsä ja jonka päästä on luvattu palkkio.

Aihe ja juoni tuovat mieleen Pérez-Reverten ensimmäisen suomennetun kirjan Flaamilaisen taulun, jossa konservaattori löytää salakirjoituksen 1400-luvulla maalatusta taulusta. Viesti vihjaa muinoin tapahtuneeseen murhaan, mutta jonka selvittäminen alkaa vaatimaan uhreja myös nykyajassa. Kärsivällisessä tarkka-ampujassa hollantilaiset mestarit ovat muuttuneet nykypäivän katutaiteilijoiksi ja arvoituksellisuus on jäänyt vähemmälle. Kirja on nopealukuinen ja maiskahtaa välityöltä, mutta on kelpo trilleri ja sisältää kiinnostavia ajatuksia graffititaiteesta.

”Viranomaisten mukaan graffiti pilaa urbaanin tilan, vaikka me kaikki joudutaan sietämään mainoksia: valokylttejä, mainospilareita, tienvarsitauluja, mainoksia bussien kyljissä ja niiden typeriä viestejä.”

Niin, kyllä ainakin minä mieluummin katson (tai siedän) laitonta, taidolla ja hyvällä maulla tehtyä graffitia kuin riihikuivalla lunastetulle paikalle ripustettua pornahtavaa, tai muulla tavoin noloa jäätelö- tai alusvaatemainosta. Ulkoilmassa kyllä olisin mieluiten ilman kumpaakin ja menisin keskittyneesti museoon tai galleriaan tai selailisin kirjoja tai kuvastoja kun haluan ihmetellä jonkun visuaalisia näkemyksiä. (Ja töhertelijöille juuriharja kouraan. Tehkää välillä jotain vähemmän myötähäpeää aiheuttavaa, mutta kuuratkaa jälkenne ensin!) Kirjasta oppii myös mukavasti graffitikulttuurin sanastoa. Tosin nyt kun tämmöinen keski-ikäinen kirja(sto)tätikin sitä osaa, ne varmaan uudistavat tesauruksensa saman tien.

Takaisin kirjaan. Ajojahti vie Lexin Espanjasta Italiaan, missä Sniper kannattajineen toteuttaa toinen toistaan taidokkaampia tempauksia. Julian talo Veronassa saa osansa ja sitten siirrytään Napoliin, jossa metsästäjä ja saalis vihdoin kohtaavat. Mutta onko Sniper ostettavissa?

Ei tämä teos mielestäni Pérez-Reverten alkuaikojen tasolle (Flaamilainen taulu, Yhdeksäs portti, Miekkamestari) yllä, mutta kannattaa lukea jos viihdyttävistä trillereistä tykkää tai jos graffitit kiinnostaa.

”... Hän haki oikeaa sanaa. ”Tyhmempiä” minä ehdotin. Sniper katsoi minua kiitollisena.”