John Verdon - Tappakaa Peter Pan


Peter Pan Must Die / suomentanut Marja Luoma. Gummerus, 2014. 595 sivua.

Dave Gurney ratkoo jälleen erityisen kinkkiseltä tuntuvaa rikosta. Tällä kertaa jahdin kohteena on lapsenkasvoinen, Peter Paniksi kutsuttu omaleimainen palkkamurhaaja.

Sarjan aiemmista osista tuttu rääväsuinen poliisi, nyt poliisivoimista potkut saanut ja yksityisetsiväksi ryhtynyt, Jack Hardwick houkuttelee Gurneyn mukaan penkomaan miehensä murhasta tuomitun naisen tapausta. Lavastettiinko vaimo syylliseksi, sössittiinkö tutkinnassa, vaihtoiko lahjus omistajaa? Sitä mieltä on Hardwick ja rikospaikkaa nuuskittuaan sekä todistajia kuultuaan Gurneykin haistaa palaneen käryä. Kaikki ei ole kohdallaan, rikos ei voinut tapahtua niin kuin sen väitettiin tapahtuneen.

Sama mahdottoman tapauksen kuvio toistuu, hieman muunneltuna, kaikissa Gurney-sarjan trillereissä. Ensimmäinen kirja Numeropeli (Think of a Number) oli arvoitusdekkarien aatelia, jossa ajatustenlukijalta vaikuttavan murhaajan temppujen selvittäminen piti otteessaan loppuun saakka. Sokkoleikissä (Shut Your Eyes Tight) vauhtia riitti ja yllättäviä käänteitä oli riittävästi, kuten genren edustajalta on lupa odottaa. Murhakierteessä (Let the Devil Sleep) sen sijaan kerronta laahasi pahemman kerran, eikä jännitys tahtonut pysyä yllä. Arvoitus, jos sitä sellaiseksi kehtaa kutsua, ei kutkuttanut. Minulla kirja jäi ensin kesken kunnes parin kuukauden tauon jälkeen luin loppuun, jonkinlaisesta velvollisuudentunnosta kaiketi.

Tämä viimeisin teos Tappakaa Peter Pan ei sekään yllä alun tasolle, mutta tapahtumarikas, elokuvamainen loppukähinä pelastaa jonkin verran, jos sinne asti jaksaa raahustaa. Gurneyn pohdintaa ja päättelyketjuja on mielenkiintoista seurata, mutta turhan runsas arjen kuvaus astioiden tiskaamisesta  kanahäkkien rakentamiseen puuduttaa.

Kuten ennenkin Gurneyn vaimo Madeleine riemunkirjavine villapaitoineen on isosti läsnä ja Gurneyn aikuinen poika Kyle edellisestä avioliitosta pyörii kuviossa mukana. Viihdyttävää, mutta kovin valjuja sivuhenkilöitä he ovat, eivätkä oikein onnistu lisäämään tarinaan mitään. Epäsovinnainen ja kiroileva Hardwick, vaikka onkin äärimmäisen stereotyyppinen, on henkilögallerian kiinnostavin tapaus.

Mutta kaikkine puutteineenkin Dave Gurney on vetävä sarja ja jos, tai kun, jatkoa tulee niin eiköhän tuo lukujonoon pääse. Toivon mukaan Verdon onnistuu kirjoittamaan lisää Numeropelin ja Sokkoleikin kaltaisia koukkuja.