23. huhtikuuta 2017

Uiden kotiin - Deborah LevyTurkulainen osuuskuntakustantamo Fabriikki sanoo etusivullaan: ”Julkaisemme vuodessa neljä pientä mestariteosta, joista et välttämättä koskaan muuten kuulisi.” Ja toden totta, vaikea kuvitella Deborah Levyn pienoisromaania Uiden kotiin suurten kustantajien listoille. Entä onko kyseessä mestariteos? On.

Deborah Levy on brittiläinen näytelmäkirjailija, kirjailija ja runoilija. Hän kirjoitti kolme romaania 1980-1990 -luvuilla ja pitkän tauon jälkeen vuonna 2011 ilmestyi Uiden kotiin (Swimming home), joka kahmi palkintoja ja palkintoehdokkuuksia.

Tarinan asetelma on petollisen yksinkertainen. Kuuluisa runoilija Joe Jacobs viettää lomaa perheensä ja tuttavapariskunnan kanssa turistihuvilalla Nizzassa. Eräänä aamuna huvilan uima-altaassa polskuttelee alaston, langanlaiha tyttö Kitty Finch, jonka runoilijan vaimo toisten tyrmistykseksi pyytää jäämään heidän vieraakseen. Tyttö käyttäytyy epäsovinnaisesti ja sekopäisesti. Mukanaan hän on tuonut kirjoittamansa runon ”Uiden kotiin”, josta kärttää runoilijan mielipidettä.

”Tyttö ei ollut runoilija. Hän oli runo. Hän oli napsahtamaisillaan kahtia. Joe ajatteli, että hänen omat runonsa olivat saaneet tytön rah rah rah rakastumaan häneen. Ajatus oli sietämätön. Hän ei kestänyt sitä. Tyttö yritti muistaa, kuinka sanotaan muistaa.”

Mutta kyseessä ei ole vain se tavallinen tarina, jossa epävakaa tyttö rakastuu julkkistaiteilijaan. Kitty Finchin hahmo on pikemminkin katalysaattori, joka sysää tarinan muut hahmot syville vesille omaan minuuteensa ja menneisyyteensä.

Nyt päästään siihen, miksi kyseessä on mestariteos (tai yhteen lukuisista syistä). Henkilökuvaus on herkullista ja maalauksellista, kuin siveltimellä taltioitua psyyken analyysia. Ja koska kyseessä on pienoisromaani, vajaa 150 sivua, pitää vetojen olla lyhyitä ja tarkkoja.

Levyn, ja suomentaja Laura Vesannon, lauseet ovat täydellisiä, rytmitys on täydellistä. No, lopetan tähän, kun en enää näköjään osaa muita adjektiiveja kuin täydellinen. Mutta se kertookin olennaisen tästä kirjasta.

Uiden kotiin mm. seuraavissa kirjablogeissa: Ullan luetut, Hurja hassu lukija, Lumiomena, Täysien sivujennautinto ja Usva

Uiden kotiin (Swimming Home) / Deborah Levy, suomentanut Laura Vesanto. Fabriikki kustannus 2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti