18. joulukuuta 2016

Luxus - Milja KaunistoLuksus, jota te niin halveksitte, pelastaa valtiomme talouden! Ylellisyystuotteiden ansiosta yhteiskuntamme on vaurastunut.”

Nämä lauseet syytää pyövelin kisällin kasvoille arvonsa menettänyt kreivitär. Eletään kesäkuuta vuonna 1791 Ranskassa. Vallankumous on vauhdissa, päitä putoilee ja vallitsee petoksen ja epätoivon laki. Timanttikoru on hädin tuskin olkileivän arvoinen, nainen on säädystä riippumatta tarvekalu ja omistusesine (se siitä vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta).

Päähenkilöiden tiet risteävät ensi kertaa mestauslavan äärellä. Pyövelin kisälli Isidore Boreal kiinnittää huomionsa yleisön joukossa kovaäänisesti itkevään naiseen. Myöhemmin Isodore löytää hänet raiskattuna sivukadulta ja vie kotiinsa toipumaan. Marie de Boucard on Isidoren aiemmin illalla mestaaman kreivin tuore leski: ylellisyydessä ja ylemmyydentunnossa varttunut, nyt kaiken menettänyt ja suojaton.

Marien ja Isidoren yhteiselo lähtee käyntiin toraillen ja kyräillen, säätyero pitää molemmat asemissa, joista väliin hyökkäillään ja väliin puolustaudutaan. Mutta side heidän välillään on luja, halu ymmärtää ja auttaa toista voittaa riidat ja välirikot. Päähenkilöiden lisäksi henkilökaartiin kuuluu toinen toistaan värikkäämpiä hahmoja, osa historiallisiin henkilöihin pohjautuvia, osa täysin fiktiivisiä. Päähenkilökaksikon lisäksi tärkeän roolin saa markiisi de Sade, joka saa houkuteltua Marien luxusbordellinsa emännäksi.

Milja Kaunisto osaa herättää historian henkiin. Luxus tuntuu, tuoksuu ja haisee; se kiehtoo, inhottaa ja ajatteluttaa. Kirja päättyy syyskuuhun 1792 aloittaen Purppuragiljotiini-sarjan. Vielä on vallankumousta jäljellä, tai kuten markiisi de Sade asian ilmaisee: ”Kuunnelkaa lapset, kuunnelkaa kelloja! Kuunnelkaa verikelloja! Ettekö rakastakin niiden puhdistavaa sointia! Ne ovat alkusoittoa sinfonialle, jollaista ihmiskunta ei ole vielä kuullut. Sen soittimina ovat tuli ja teräs. Sen kuorona tulee olemaan koko maailma. Ja tämä on vasta alkusoitto.

Sarjan toinen osa Corpus ilmestyy maaliskuussa 2017. Odotan innolla!

Luxus / Milja Kaunisto. Gummerus, 2016.

4 kommenttia:

 1. Tykkään historiallisista kirjoista ja Milja Kauniston kirjat kuuluvat suosikkeihini. Onneksi tulossa jatkoa, sillä vuosi on aina pitkä aika odotella jatkoa. Toinen kirjailija jonka kirjoista pidän on Kristiina Vuori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle historiallinen romaani ei ole se omin genre, mutta aina silloin tällöin kolahtaa ja Luxus todellakin kolahti. Kristiina Vuorta en ole lukenut, mutta kuullut paljon kehuja, pitää laittaa lukulistalle.

   Poista
 2. Tämä tuli äskettäin luettua ja tykkäsin paljon! :) En ollut lukenut Kaunistolta aikaisemmin mitään, mutta nyt pitää käydä läpi kaikki muutkin kirjat häneltä, Corpusta odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä yksi viime vuoden vaikuttavimmista kirjoista, piti sitten ihan ostaa itselle :) Tulisipa pian maaliskuu ja Corpus!

   Poista