7. kesäkuuta 2016

The girl with all the gifts - M. R. CareyThe girl with all the gifts päivittää kreikkalaisesta mytologiasta tutun Pandoran tarinan dystooppiseen tulevaisuuteen.

Päähenkilö on kymmenvuotias Melanie, joka asuu sotilaiden vartioimassa tutkimuskeskuksessa. Joka arkipäivä Melanie kärrätään muiden lasten kanssa pyörätuolissa luokkahuoneeseen oppitunneille, illat ja yöt hän viettää yksin lukkojen takana omassa sellissä. 

Ulkomaailmasta Melanie ei muista mitään ja tietää vain sen, mitä hänelle on kerrottu. Hän tietää, että tukikohdan ulkopuolella on vaarallista, siellä vaanivat nälkäiset, olennot, jotka saatuaan hajun ihmisestä ajavat tämän kiinni ja syövät suihinsa. Hän tietää, että ihmisten viimeinen turvapaikka on Beacon, tarkasti varjeltu iso kaupunki, jonne Melanie toivoo jonain päivänä pääsevänsä.

Keskuksen johtajan tohtori Caldwellin tavoitteena on, ei enempää eikä vähempää kuin, pelastaa ihmiskunta. Hän etsii keinoja kaihtamatta parannuskeinoa sieniperäiseen tartuntatautiin, joka rapauttaa ihmisten mentaaliset kyvyt ja jättää jäljelle vain hallitsemattoman tarpeen syödä lihaa, mieluiten toisten ihmisten lihaa. Tohtori uskoo olevansa lähellä ratkaisua, kun tukikohtaan hyökätään.

Vain pieni joukko selviytyy hengissä hyökkäyksestä ja lähtee pakomatkalle kohti Beaconia: Melanie, tohtori Caldwell, Melanien lempiopettaja neiti Justineau ja kaksi sotilasta. Matka on täynnä vaaroja ja pakolaisten keskinäiset välit kireät.

Juoni noudattelee perinteistä ja ennalta arvattavaa kaavaa, uhka-hyökkäys-pakeneminen, joten on kirjan pelastus, että henkilökuvauksessa on onnistuttu. Hahmoista ei voi olla välittämättä. Heidän motiivejaan ja kehittymistään on kiinnostavaa tarkkailla ja seurata. Kerronta luiskahtaa välillä splatterin puolelle, mutta pääsee kyllä aina suht nopeasti takaisin raiteille ja kirjan loppu onnistuu yllättämään.

The girl with all the gifts oli viime vuonna ehdolla Arthur C. Clarke -palkinnon saajaksi. Voiton vei Emily St. John Mandelin Station Eleven, ja aivan ansaitusti jos minulta kysytään, vaikka M. R. Careyn Pandora-päivitys varsin hyvä onkin.

The Girl with All the Gifts / M. R. Carey. Orbit books, 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti