3. toukokuuta 2016

Sammunut sydän - Katariina SouriMusta mandala –trilogia jatkuu. Mosaiikkitaiteilija Mona Malin on palannut Helsinkiin kohtalokkaalta mosaiikkikurssilta saaristosta, hänen ystävättärensä Pia on mielisairaalassa, ja Roni johon Mona tutustui kurssilla, on vankilassa. Jos et ole lukenut ensimmäistä osaa Valkoinen varjo, suosittelen aloittamaan siitä.

Sammuneessa sydämessä tarinan keskiöön nousee kiehtova taideteos, venäläisen taidemaalarin Mihail Vrubelin vuonna 1904 maalaama Kuusisiipinen serafi. Antiikkikauppias Vera Orlov pyytää Monaa tekemään maalauksesta mosaiikkikopion Alzheimerin tautia sairastavalle äidilleen. 

Mona ei haluaisi ottaa työtä vastaan, mutta ei osaa pyristellä vastaankaan ja pian hän on syvällä Orlovien suvun synkissä salaisuuksissa ja joutuu jälleen ahdistavien näkyjen valtaan. Myös Ronilla on outoja kokemuksia, jotka saivat alkunsa kesäisellä mosaiikkikurssilla. Mikä on Monan ja Ronin välinen yhdysside?

Musta mandala -trilogia on symboliikkaa ja selittämätöntä yhdistettynä rikostarinaan. Sellainen on tenhoava keitos ylipäätään ja Sourin taiteentuntemus tuo soppaan oman pikantin värinän. Olisin lukenut pidempäänkin Vrubelin historiasta, teosten tulkinnasta ja mosaiikkitekniikasta.

Trilogian avaus ei vienyt minua varauksettomasti mennessään vaikka siitä paljon pidinkin. Sammunut sydän sen sijaan herätti mielenkiintoni. Odotan innolla millainen mosaiikista lopulta muodostuu, jääkö trilogiaan vai jatkuuko Mona Malinin saaga.

Sammunut sydän / Katariina Souri. Tammi 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti