24. huhtikuuta 2016

Täällä taas - Timur Vermes”Naurakaa hulluille pedoille ajoissa” kehotti Veikko Huovinen Hitleristä kirjoittamansa kirjan esipuheessa. Veitikka, A. Hitlerin elämä ja toiminta ilmestyi vuonna 1971 ja hänen viestinsä oli ettei hallitsijoita pidä ottaa liian vakavasti, muuten he saavat tiukemman otteen. ”Nauru vapauttaa – ennen kuolemaa – nauru suhteuttaa asioita.”

Ja onhan tälle velikullalle sittemmin naureskeltu ja naureskellaan edelleenkin, mutta nauretaanko tarpeeksi? Timur Vermesin poliittinen satiiri Täällä taas katsoo Euroopan mäskännyttä diktaattoria hieman erilaisesta näkökulmasta ja antaa Hitlerin nauraa meille.

Tarina alkaa kun Adolf herää tyhjältä tontilta keskeltä Berliiniä vuonna 2011. Aikansa äimisteltyään nykymenoa hän käsittää, että kaitselmus on lähettänyt hänet takaisin, jatkamaan siitä mihin jäi vuonna 1945, pelastamaan Saksan kansan. Sillä rappiollahan kansa on. Televisio, tuo mainio propagandaväline, syytää kokkiohjelmaa toisensa perään, alempirotuiset hyppivät silmille, eivätkä naiset tee sitä mitä niiden pitäisi: synnytä riittävästi uusia sotilaita; yritä nyt nykyisellä Wehrmachtin pääluvulla valloittaa maailma.

Hitleriä luullaan rooliinsa täysin uponneeksi metodinäyttelijäksi ja hän pääsee television viihdeohjelmaan ja hänestä tulee YouTube-hitti. Poliittiset palopuheet uppoavat yleisöön kuin häkä, niitä pidetään huumorina. Kirjasta saa muutamat hyvät naurut: Hitlerin tekemät tulkinnat nykyajan ilmiöistä hihityttävät, samoin kuin väärinkäsitykset ja ohipuhuminen, kun kaikki luulevat Hitleriä koomikoksi. Pinnan alla kulkee kuitenkin syvempi ja synkempi juonne, kuten hyvään satiiriin kuuluu. Mitäpä jos vapaa tiedonvälitys ja Internet eivät voisikaan estää Hitlerin kaltaisen hahmon valtaannousua? Mitäpä jos viihteennälkäinen ja sometykkäyksiä metsästävä nykyihminen menisikin samaan halpaan kuin ihminen 1930-luvulla? Kaikki toistuisi, hän olisi täällä taas.

Kirjasta on tehty myös elokuva ja se ilmestyi näppärästi Netflixiin hetki sitten. Elokuva on hieman epätasainen esitys, kirjaan verrattuna siinä kohelletaan enemmän, liikaa jos nyt suoraan sanotaan. Mutta toisaalta elokuva on astetta vakavampi kuin kirja ja  jättää jälkeensä levottoman olon. Ist er wieder da?

Täällä taas (Er ist wieder da) / suomentanut Tähti Schmidt. Tammi, 2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti