14. maaliskuuta 2016

Hävitys - Jeff VanderMeerAina silloin tällöin äärikuulon alueella alkaa jonkin kirjan tai kirjailijan nimi toistumaan tiuhaan. Kyllähän sitä väkisinkin kiinnostuu. Jeff VanderMeerin Eteläraja-trilogia on tällainen tapaus.

Salainen hallintoelin monitoroi asumatonta ja vaarallista aluetta, X-aluetta. Ihmisjärjelle käsittämättömän rajan takana sijaitsevalle alueelle on vuosien saatossa lähetetty yksitoista tutkimusretkikuntaa. Vain muutama tutkimusmatkalaisista on palannut, ja hekin muuttuneina ja sairaina, kykenemättöminä muistamaan tapahtumia kunnolla.

Hävitys kertoo kahdennentoista retkikunnan matkasta. Tarinan kertoo biologi, yksi seurueen jäsenistä. Muut jäsenet ovat psykologi, antropologi ja maanmittari; kaikki jäävät nimettömiksi, heistä puhutaan vain ammattinimikkeillä. Tehtävänä on kartoittaa X-aluetta, yrittää selvittää sen salaisuus ja kirjata tarkasti ylös kaikki havainnot, sekä olla näyttämättä omia merkintöjään toisille.

Tutkijoiden tie vie kartoissa näkymättömälle syvälle maahan porautuvalle tunnelille, jota biologi tosin itsepintaisesti kutsuu torniksi. Käyminen tornin uumenissa muuttaa retken luonteen ja jäsenet alkavat suhtautumaan toisiinsa kyräillen ja paranoidisen vihamielisesti. X-alue ei aio päästää tutkijoita vähällä, eikä avata mysteeriään noin vain. Tilannetta ei helpota, että retkikunnan jäsenillä on omia henkilökohtaisia salaisuuksiaan, jotka he ovat tuoneet mukanaan.

Enempää ei tarinasta parane kertoa, koska se nakertaisi lukuelämystä pahasti.

Trilogian ensimmäinen osa on mysteerikirjallisuuden parhaimmistoa, jossa lyövät kättä scifi, kauhu ja psykologinen jännitys. Kerronta pitää otteessaan ja on tavattoman värikästä: X-alueen rikas luonto muuttuu mielessä eläväksi ja biologin spekulointi alueen arvoituksesta imaisee mukaansa.

Kiehtova ja hyytävä trilogian aloitus, pitää äkkiä saada käsiin seuraava osa Hallinta!

Hävitys (Annihilation) / suomentanut Niko Aula. Like 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti