29. elokuuta 2015

Takaikkuna - Pauliina Susi


Lando katselee monitorista, kuinka Leia kiskoo hametta polviensa peitoksi, turhaan sillä hame on liian lyhyt, ja Lando päättää ottaa suoran kontaktin. Ei, kyseessä ei ole tahmainen Tähtien sota -parodia, vaan Pauliina Suden loistava aluevaltaus psykologisen jännityskirjallisuuden saralla.

Leia Laine on toiminnanjohtaja hankkeessa, jonka tarkoitus on verkossa tukea seksipalveluja ostavia miehiä. Esiintyminen lööppejä hamuavassa television keskusteluohjelmassa nostattaa somerällätyksen, ja Leia saa nettimeuhkaajien lisäksi huomiota myös populistipuoluetta edustavalta oikeusministeriltä, sekä kaiken näkevältä nettivelholta.

Luulisi, että tästä asetelmasta lähtee rullaamaan perusjännäri, jossa hyvis on hyvis ja pahis on pahis. Mutta Pauliina Sudella päähenkilöt ovat särmikkäitä ja vereviä, myös sivuhenkilögalleria pysyy kasassa. Tarina iskee ajan hermoon ja yleisinhimillisiin kipupisteisiin lujaa ja uskottavasti. Juoneen löytyy yllättäviä käänteitä, eikä pieni elokuvamaisuus ja epärealistisuus siellä täällä haittaa, koska perustarinaa kuljetetaan rautaisella otteella ja taidolla.

Takaikkuna kuvaa verkottunutta aikaamme, elämäämme netissä ja sen lukemattomissa rekistereissä ja sovelluksissa. Nettiaikana kansakunnan kaapin päälle ei enää noin vain kavuta, tai ainakaan siellä ei patsastella, jos omassa kaapissa kalisee luurankoja. Mutta toisaalta, kenen tahansa kunniallisen taviksenkin elämä voidaan pistää päreiksi noin vaan jos sopivaa tahoa huvittaa, tai jos vain seuraajamäärä somessa kiinnostaa, tai jos antaa omien henkilökohtaisten traumojen ja kaunojen johdattaa itseään.

Sosiaalinen media yhdistettynä henkilötietoja sisältäviin tietokantoihin ja paskakaivojournalismiin. Onko se mahdoton yhtälö selviytyä, jos joku osaava datanlouhija ottaa sinut kohteekseen, haluaa tietää sinusta kaiken ja kenties haluaa sinulle ikävyyksiä?

Takaikkuna on taitavasti rakennettu ja piinaavan jännittävä trilleri. Mukaansatempaavuus luo hyytävän tunteen ja pakottaa kurkkimaan olan yli, tai siis pikemminkin kaikkien verkkoon kytkettyjen laitteiden suuntaan, pälyilemään niitä. Onneksi aloitin lukemisen perjantai-iltana, joten saatoin huoletta jatkaa lukemista läpi yön. Ei vaan voinut laskea käsistään.

Takaikkuna / Pauliina Susi. Tammi 2015. 555 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti