14. elokuuta 2015

Libri di Lucan arvoitus - Mikkel Birkegaard
Antikvariaatinpitäjä Luca Campelli palaa ulkomaanmatkalta ja kiiruhtaa liikkeeseensä rakkaiden kirjojensa luokse. Tyytyväisenä hän siemailee konjakkia ja samoilee hyllyjen välissä. Kunnes äkkiä yksi opus kiinnittää hänen huomionsa: onko sijainen mennyt hankkimaan näin kallisarvoisen kirjan hänen poissa ollessaan, neuvottelematta hänen kanssaan?

Luca avaa kirjan ja alkaa lukemaan. Hetken kuluttua hän on kuollut.

Lucan poika Jon ei ole ollut isänsä kanssa tekemisissä kahteenkymmeneen vuoteen, mutta perii silti kaupan. Isän työn jatkaminen vanhojen kirjojen kaupustelijana ei menestyvää asianajajaa kiinnosta, mutta sitten Jonille selviää, että hänen isänsä on ollut bibliofiilisen salaseuran johtohahmo ja että sen jäsenillä, lettoreilla, on lukemiseen liittyviä maagisia kykyjä.

Parikymmentä vuotta aikaisemmin lettoret ovat riitaantuneet keskenään ja ajautuneet erilleen kahteen leiriin. Lucan mystinen kuolema päättää osapuolten välisen hiljaisen ja rauhallisen kyräilyn kauden, ja Jon tulee tempaistuksi mukaan salaseuran toimintaan. Vastapelureilla on suuri suunnitelma, mutta millainen?

Mikkel Birkegaardin esikoinen, ainoa häneltä suomennettu teos, on viihdyttävä ja suoraviivainen trilleri. Idea yliluonnollisia kykyjä omaavista lukijoista, jotka pystyvät manipuloimaan ihmisiä lukemisen kautta, on kiinnostava ja sai minut tarttumaan tähän kirjaan. Äitinä, ja ehkä muissakin rooleissa, omaisin mielelläni kirjassa kuvattuja kykyjä, mutta ei siitä eikä niistä sen enempää.

Tarina imaisee mukaansa. Vihjeitä ja toimintaa tarjoillaan sopivassa tahdissa ja oikeankokoisina annoksina. Vauhti kiihtyy loppua kohden ja juonen kulkuun ilmaantuu uusia käänteitä matkan varrella, kuten parilla istumalla luettavalta jännäriltä sopii odottaa.

Birkegaard on da Vinci koodinsa lukenut, näin uskallan veikata, ja tämä on mielestäni yksi parhaimmista Dan Brownin menestyksen vanavedessä ilmestyneistä koukkutrillereistä. Paljon heikompia esityksiä on tällä vertauksella markkinoitu.

Libri di Lucan arvoitus (Libri di Luca) / suomentanut Katriina Huttunen. WSOY 2009, 439 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti