13. heinäkuuta 2015

Apina ja Uusikuu - Viivi HyvönenEnsimmäiset viisikymmentä sivua vievät mukanaan. Omaperäistä tarinan kudontaa, arvoituksia, nokkelaa sanankäyttöä. Voiko näin jatkua kirjan loppuun asti?

Dystopolis on onneton kaupunkirähjä, jota yhdeltä puolen rajaa myrkyllinen meri ja toiselta puolen raivohullujen apinoiden kansoittama kaatopaikka. Öisin katuja hallitsevat rikollisjengit ja välillä apinat hyökkäilevät kaupunkilaisten kimppuun. Suurin osa kansalaisista kantaa päässään sirua, jonka kautta heitä hallitaan ja ohjaillaan. Mutta kuka hallitsee ja miksi?

Yksityisetsiväksi ryhtynyt ihmisapina Hanuman saa kolme toimeksiantoa. Ensimmäisessä trenssitakkinen kolmikko pyytää häntä suojelemaan kaunista Lunaa äärimmäisen vaaralliseksi luokitetulta Eesaulta. Tähän perään tulee vielä kaksi muuta keikkaa, ja kaikki kolme jopia kietoutuvat toisiinsa limittäin ja lomittain paiskaten Hanumanin elämänsä pahimpaan pyöritykseen.

Tarina ei kuitenkaan ole pelkästään toiminallinen etsivätarina, vaikka kähinöintiä, trenssitakkeja ja verta piisaakin. Sekä Hanumanin että Lunan menneisyyttä kuvataan takautumina tai unina. Välillä tarinaan tekee intervention toimittaja huomautuksineen tai saamme lukea otteita Encyclopaedia Dystopolicasta. Kaiken yllä häälyy mysteeri, ja tarinan kolmesta päähenkilöstä vain arvoituksellinen Eesau tietää totuuden (jos hänkään).

Hienot ovat ainekset ja ainesten käsittelyssä taituruutta. Mutta kerronnan epätasaisuus ja yksityiskohtien ylettömyys näpistävät osan lukunautinnosta. Epilogissa ja ensimmäisissä luvuissa on jännitettä, joka harmillisesti höllentyy kun tarinassa edetään pidemmälle. Kaikesta tohinasta ja rönsyilystä tulee tunne, että on tiivistetty trilogian ainekset yhteen kirjaan.

Paikoitellen kieli on sekavaa: ”Kun edes Jacob Cobblerin keskiviikkoinen kuolema ei saanut sitä tajuamaan huolimatta kuriin ja nuhteeseen palautetun isän huolellisesti kirjoitetusta ja toimitetusta monologista herran enkeleineen ja Egyptin esikoisineen, meidän oli vaihdettava lähestymistapaamme”. Liekö tahallinen tyylikeino kirjoittaa välillä tämän kaltaisia pitkiä ja polveilevia lauseita, mutta ikävä kyllä ne tekevät lukemisen himppuisen rasittavaksi. Koska itse tarinan seuraamisessa on mielenkiintoista haastetta kylliksi, kielelliset kikkailut (jos siitä on kyse) harmittavat. Olisiko kustannustoimittaja voinut vähän toppuutella ja kirjoituttaa joitakin kohtia uudelleen?

Vaikka olen tässä nurissut, oli kirjan lukeminen kuitenkin hieno kokemus. Apina ja Uusikuu on persoonallinen ja vauhdikas, sen omalakinen, kirjallisuusviitteitä pursuava maailma jää mieleen pyörimään. Kerronnassa löytyy myös huumoria: ”Silloin minua heitettiin toisesta suunnasta apinalla” sanoo Hanuman kuvatessaan yhtä tappeluaan. Virkistävää ja hilpeää, ainakin näin toimintakohtauksia ylipäätään tylsänä pitävästä ihmisestä.

Viivi Hyvönen ei tietääkseni ole julkaissut mitään tämän vuonna 2008 ilmestyneen kolmannen romaaninsa jälkeen, mutta toivottavasti kuulemme hänestä vielä. Sanottakoon vielä, että Apina ja Uusikuu toimisi mainiosti valkokankaalla.

Apina ja Uusikuu / Vivi Hyvönen. WSOY 2008, 449 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti