14. kesäkuuta 2015

Kultamuna - Donna LeonDonna Leon jatkaa uusimmassa dekkarissaan tutuilla teemoilla. Oikeudenmukaisuus ja myötätunto elämässä kolhittuja kohtaan johdattavat komisario Brunettin tutkimaan mykän ja yksinkertaisena pidetyn pesulatyöntekijän kuolemaa.

Vainajasta ei löydy mitään tietoja virallisista rekistereistä ja hänen äitinsä suhtautuu poliisin kysymyksiin vastahakoisesti ja vältellen. Vaikka viitteitä rikokseen ei ole, Brunettia vaivaa tapauksen ympärillä vellova hiljaisuus, monikin tuntuu tietävän enemmän kuin kertoo. 

Kuinka on mahdollista elää koko elämä ilman jäljen jälkeä minkään viranomaisen tiedostoissa, ja miksi näin on? Brunetti jatkaa kumppaneineen epävirallista tutkintaansa ja törmää venetsialaiseen aristokraattiperheeseen, jolla tuntuu olevan yhteys kuolleen miehen äitiin.

Siinä missä Brunetti edustaa oikeudentajun ja säälin kaltaisia hyveitä, hänen esimiehensä apulaispoliisipäällikkö Patta saa symboloida vähemmän mairittelevia piirteitä: omahyväisyyttä ja korruptiota lähentelevää vaikutusvaltaisten tahojen hännystelyä. Tällä kertaa Brunetti joutuu auttamaan pomoaan pormestarin maineen puhtaana pitämisessä. Brunettin kunniaksi on sanottava, ettei hän paljon näe asiassa vaivaa, mutta juonittelee Pattalta vastapalveluksen.

Kultamuna on Leonin 22. Brunetti-dekkari ja monet hahmoista ovat pyörineet kuvioissa alusta alkaen. Vaikka useat Leonin luomista henkilöistä ovat lähes karikatyyrejä, kuten ilkeä ja juonitteleva ylietsivä Scarpa tai renessanssineron kaltainen signorina Elettra, on tuttu henkilökaarti tätä saagaa eteenpäin kantava voima. Eikä pidä unohtaa Brunettin ideaalia perhettä, heidän veden kielelle nostattavia aterioitaan ja älykkäitä keskustelujaan. Tämän porukan pariin palaa mielellään.

Donna Leon hallitsee viihdyttämisen taidon, mutta osaa myös sörkkiä moraalisia tuntoja ja nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia. Rikostensa näyttämöä Venetsiaa hän kuvaa kiehtovammin kuin paraskaan matkakirja.

Luin jokin aika sitten kirjailijan haastattelun, jossa hän lupasi ettei aio tappaa Brunettia lopettaakseen sarjan kirjoittamisen. Kiitän!

The Golden Egg / suomentanut Kaijamari Sivill. Otava, 2015. 301 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti