21. huhtikuuta 2015

Kirjaston kuolemaAvain 2015, 140 sivua.

”Kirjaston perustehtävä on tuottaa resursseja yhteiskunnalle ja sen kansalaisille. Sen lisäksi julkisen kirjaston perustehtävä on olla avoin kaikille ihmisille.”

Suomen Kirjastoseuran ja Suomalaisen tieteellisen kirjastoseuran puheenjohtajat Jukka Relander ja Jarmo Saarti ovat toimittaneet artikkelikokoelman, jossa tarkastellaan kirjaston roolia ja tehtävää yhteiskunnassa.

Kirjoittajina on sekä kotimaisia että kansainvälisiä kirjastoalan asiantuntijoita. Osassa artikkeleita pohditaan muutosta ja sen johtamista hyvinkin käytännönläheisesti, osassa taasen on teoreettisempi lähestymistapa kirjastossa tehtävän työn perusteisiin.

Kirja oli mitä mainiointa luettavaa vaalivalvojaisiltaan. Avoin, julkinen kirjasto kuuluu demokratiaan, on sitä ylläpitävä ja uudistava toimija. Hieman kyllästyneenä ’kirjasto on koko kansan olohuone ja kyllä kirjastossa saa meuhkata’ puheeseen oli virkistävää lukea alan asiantuntijoiden pohdintaa ammatin sisällöstä ja kirjaston merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle.

Nimestään huolimatta kirja ei ole nekrologi, ei edes hoitotahto. Vaikka ala on kriisissä, ei ole syytä miettiä sitä valojen sammuttamista vielä. Kirjastolla on vahva professionaalinen perinne ja kansalaisten vankka luottamus, niiden pohjalta on hyvä ponnistaa kohti uutta, jos rohkeus riittää, eikä lähdetä muutospaineissa hosumaan liikaa sinne tänne.

Suosittelen teosta kaikille, joita kirjasto vähänkään kiinnostaa tai koskettaa.

Sisällys:

Jukka Relander & Jarmo Saarti
Kirjasto, julkinen palvelu

Pirjo Tuomi & Jarmo Saarti
Uusi julkisjohtaminen kirjastoissa – kirjasto käyttäjiä vai käyttäjät kirjastoa varten?

Pirkko Lindberg
Muutosjohtamista vai muutoksen tekemistä?

Rebekka Pilppula
IFLA-trendeistä eväitä

Jukka Relander
Kansalaisen, kuluttajan vai asiakkaan kirjasto?

Tim Huzar
Uusliberalismi, demokratia ja kirjastot

Vesa Suominen
Kirjallis-bibliografisen kirjaston idea

Johan Buschman
Kirjastonhoitajuus kriisissä: tie uusliberalismiin

Tere Vadén
Kyberkommunismi ja kirjastot: haasteita ja seuraavia askeleita

Jarmo Saarti & Jukka Relander
Viisas kirjasto vai älykäs tietoverkko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti