22. tammikuuta 2015

Yön sydän on jäätä - Virpi Hämeen-Anttila

Kiihkeä ja poliittisesti levoton 1920-luvun Helsinki tuntui kiehtovalta dekkarin miljööltä, joten tartuin tähän Virpi Hämeen-Anttilan uusimpaan. Olen iloinen, että tein niin. En ole ollut  varauksettoman ihastunut hänen aiempiin romaaneihinsa ja monta on jäänyt lukematta. Mutta dekkaristina Hämeen-Anttila kolahtaa. Taitavana kuvaajana hän herättää eloon hämyisät Helsingin yöt klubeineen ja seurapiireineen, unohtamatta kaupungin rujompia kasvoja: ylikansoitettujen työläisasuntojen ja salakapakoiden kurjuutta ja makkiämpäreiden löyhkää.

Yön sydän on jäätä esittelee uuden etsivän Karl Axel Björkin, sisäasiainministeriön virkamiehen joka poliisiystäviensä kanssa, ja vähän yksikseenkin, ratkoo rikoksia vapaa-ajallaan. Björk on humaani ja tieteellisesti ajatteleva, toisaalta turhamainen ja nautiskelunhaluinen. Etsiväntyössään onnistuakseen hän pystyy käyttämään toisia ihmisiä hyväkseen, ja potee siitä huonoa omaatuntoa.  Maltillisuutensa ja sopeutuvaisuutensa vuoksi Björkiä kyräillään ja suoranaisia syytöksiäkin sataa niskaan, niin työtovereilta kuin sukulaisilta: petturi, pelkuri, keinottelija. Sisällissodan muistot ovat verekset ja puolensa pitää tietää; yritys ymmärtää asioita laajemmin ei ole hyväksyttävää. Särmää Björkin hahmossa on riittävästi, jotta sen varaan voi alkaa rakentamaan kirjasarjaa.

Björkin ensimmäinen tapaus on lupaava. Juomavesisäiliöstä löytyy ruumis ja tapausta tutkiessaan etsivä kulkee pitkin Helsinkiä, milloin vossikalla, milloin automobiililla, välillä juosten kuolemanpelossa tai  varjostajaa eksyttäen. Miten kaikki tutkinnassa esiin tulevat henkilöt liittyvät toisiinsa, vai liittyvätkö mitenkään? Onko kyseessä salaliitto? Onko murhan motiivi poliittinen?  Vähä vähältä Björkin ajatukset kirkastuvat ja ratkaisun avaimet löytyvät. Vastahakoisia poliisikumppaneita pitää vielä vakuutella. Klassista dekkaria aidoimmillaan ja lähestulkoon parhaimmillaan.

Lopussa kerronnan jännite hieman löpsähtää ja rikoksen ratkettua jaaritellaan sivukaupalla. Siinä tietysti pedataan sarjalle jatkoa, heitetään täky, mutta ainakin minua tämä piirre dekkareissa kiukuttaa. Muutakin pienen pientä jurputettavaa olisi, mutta koska kokonaisuus toimii, jään kiltisti ja jännityksellä odottamaan jatkoa. Tervetuloa salapoliisikööriin Kalle Björk.

Otava, 2014. 349 sivua.

Kirjailija Kirjasammossa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti